8.2.12

Jabuka

divlja jabuka
Zrele mirisne jabuke siguran su znak da se bliži jesen. Jabuka je bila poznata od davnina i današnje sorte su dobivene složenim ukrštanjem divljih vrsta. Iz malih, kiselih, tvrdih i oporih jabuka dobivene su brojne veće, slađe i ukusnije sorte.

domaća jabuka
Domaća jabuka je hibridnog porijekla, a nastala je u centralnim dijelovima Azije, odakle se raširila po cijelom svijetu te nam je danas na tržištu dostupno više od 7000 sorti. Jabuka je drvenasta biljka, a pripada porodici najljepše skupine cvijeća, a to je porodica ruža. Poznato 
je svima da je ruža kraljica cvijeća, pa su tako jabuka i ruža dvije prekrasne ljepotice u bogatoj porodici ruža. Jabuka se uzgaja u voćnjaku, a ima slatke i sočne plodove bogate vitaminima i mineralima, pa je zato dobila počasni naziv kraljica voća. Domaća jabuka je listopadno drvo sa gustom krošnjom. Listovi su ovalni, a  cvjetovi bijele boje.

               jabuka u brojkama (sastav)
 Jabuka je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utiču na naš organizam. Prosječno, voda čini 85%  ploda, ugljikohidrata (šećera) ima oko 14%, masti i bjelančevina zajedno oko 1%, a vlakna se nalaze u količini od 1%. Jabuka sadrži i do 85% vode, u kojoj su otopljene (rastvorene)  različite tvari te prolazi kroz želudac u roku od 15-20 minuta. Ona se jede prije obroka ili nekoliko sati poslije. Ako se jede sa drugom hranom onda boravi u želudcu i nekoliko sati. Ono što jabuku izdvaja od ostalog voća je visoki sadržaj pektina. Pektin je rezultat zrenja (sazrijevanja) ploda. On u kontaktu sa vodom bubri, pa u našem želudcu jabuka uspijeva postići dodatni osjećaj punoće i sitosti. Pektin potiče i reguliše probavu, te pomaže kod poteškoća sa  probavom. Od vitamina treba istaknuti vitamine A, B1 i B2 te vitamin C.
                                                             oguljena i neoguljena jabuka
 Najveći dio visokovrijednih hranjivih sastojaka smješten je u kori ploda ili odma ispod nje, pa bi bilo bolje jesti cijelu jabuku, ali danas u doba pesticida, morate znati odakle ta jabuka potiče. Ako ih niste ubrali u vlastitom vrtu, u nekoj čistoj oazi, guljenje je nužno! A kad ih kupujete na tržnici,  ne zaobilazite one male i neugledne. I ne grozite se crva u njima, jer što je dobro crvu, dobro je i nama. Navedeni su hranjivi sastojci sadržani u 100 grama neoguljene i oguljene jabuke. Zapravo,  razlike su veoma male i ne postoji razlog da ovo  ,,prastaro“  voće, u jednom ili drugom obliku, ne stigne na naše stolove.
                                                             jabuka i zdravlje
 Dok se nauka još muči da otkrije sve tajanstvene sastojke koje su jabuku uzdigle na visoko i počasno mjesto, historija ljudskog društva pamti da je još od  Adama i Eve pa sve do danas bila simbol zdravlja i ljepote. Sve što dobijete iz jabuke,  možete dobiti pojedinačno i iz drugih voćki, ali zašto komplikovati kada imate sve u jednoj jabuci.  Jedna jabuka dnevno čuvat će vaše zdravlje i spriječiti pojavu mnogih  oboljenja. Ljekari tvrde da se bolesti srca srca i krvnih sudova mogu izbjeći,  sve do duboke starosti ako se svakog dana pojede bar  1 jabuka.  Kako je bogata vlaknima , koja bubre u želudcu te tako stvaraju osjećaj sitosti i smanjuju apetit, jabuka je nezaobilazna u svim dijetama sa ciljem smanjenja kilograma.  Kako sadrži mnogo kalija, jabuka potiče i izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma  pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Ona pomaže pri prehladama i upalama gornjih disajnih puteva. Jabuke su vrlo važne i za njegu zuba. Umjesto pranja zuba navečer, možete pojesti i jabuku. Sok iz jabuke ubija i do 80% bakterija koje izazivaju karijes. Ona je dobrodošla i kao sredstvo za smirenje i uspavljivanje. Zahvaljujući čudesnoj kombinaciji vitamina C, minerala i ostalih tvari u njoj, jabuka, jača imunitet i snadbijeva organizam   energijom, te  sprječava umor i gubitak koncentracije.
Ovo je nešto što je mnogima od nas nepoznato! Sok od jabuke može smanjiti gubitak pamćenja koji se veže uz starenje. I ne samo to. Jabuka ima u raznim bojama i ukusima. Ako niste raspoloženi za zelenu jabuku, uzmite crvenu. Ako vam ni ta ne odgovara, probajte sa žutom. U svakom slučaju, jabuke su voće koje bi trebali uvijek imati u kući!
Vrste jabuka:
Idared je američka sorta nastala 1935. godine križanjem sorti Jonathan i Wagner, a u proizvodnju je uvedena 1942. godine.Viosokoproduktivna je plantažna sorta i neosporno danas najpopularnija jabuka u BiH i Hrvatskoj...
Jabuka Gala
Ova izuzetno atraktivna jabuka dolazi sa Novog Zelanda.
Elstar je još jedan uspješan potomak Golden Deliciousa nastao u Nizozemskoj 50-tih godina prošlog stoljeća.
 Jonagold je američka sorta nastala 40 - tih godina prošlog stoljeća, i kao što ime kaže, dobivena je križanjem Golden Deliciousa i Jonathana. U proizvodnju je uvedena 1968. godine i odtada je postala naročito popularna u Europi. Jonagold je najbolje od dviju sorata u jednoj!
Braeburn je danas jedna od najvažnijih komercijalnih sorata jabuke i bez sumnje prvoklasna desertna jabuka!  
I stvarno, pravo je zlato pronašao na brežuljcima Zapadne Virginije tog posebnog dana.
Summerred je kanadska sorta nastala križanjem sorti McIntosh i Golden Delicious 1964. godine, te se ubraja među najbolje ljetne sorte.
Jerseymac je aromatična jabuka. Meso je fine teksture, sočno i slatko kiselog okusa. Odlična je jabuka za jelo i kuhanje.
Jabuka Zlatna Zimska Parmenka - stara sorta Mnogi se nostalgično sjećaju nekih starijih sorti jabuke kojih više nema na tržnicama i u trgovinamaJedna od takvih je Zlatna Zimska Parmenka, sorta porijeklom iz Engleske.
Možda najprepoznatljivija od svih jabuka i sigurno jedna od najpoznatijih, Granny Smith jedan je od najslavnijih izvoznih proizvoda Australije. 

1 komentar:

  1. Od ćevapa preko Rastoka do jabuka i pročitao sam blog. Svaki članak je zanimljiv na svoj način što u biti najviše govori o autoru.
    Sve najbolje u 2013 vam želim i još kvalitetnih tekstova kao u ovoj godini.

    OdgovoriIzbriši